Goda franska viner

mas-louise-2015Mas Louise 2015 från Cotes du Rhone är ett schysst rödtjut. Hederligt rödvin med kraft att stå upp mot en biff – och tillräckligt allsidigt för att funka både till fläsk och till lamm. Djup, kryddig lukt av mörka bär.  I munnen är det ett ganska ungt vin med trevlig strävhet. 99 kronor på Bolaget. Rött. Ekologiskt.

 

vieux-noirReserve de Vieux Noir 2012 är ett vin moget vin. Strävheten har mjuknat och bäddad in sig bland de andra smakerna. Väl sammansatta smaker. Lite pigga bär, lite körsbär, lite svarta vinbär i eftersmaken. Riktigt gott rödtjut för 80 kronor. Beställningsvara på Bolaget. Rött.

 

biecher-riesling-2015Biechers Riesling 2016 är ett lättgillat vin med hög syra. Lätt och tillgängligt. Toner av päron, äpple och honung –  och lite citrus. Vinet är torrt, men med en tydlig restsötma. Funkar bra till fläskkött med gräddsås, eller när man vill ha ett glas vin utan mat. 93 kronor. Vitt. Ekologiskt.

 

Ett vin som ligger i den övre kanten av min budget är Chateau Pech-Latt 2016 (109 kronor) är ett stadigt vin som inte viker ner sig för en köttbit, inte ens om du varit lite flitig med kryddburkarna. Tydlig syra i lukten, som blandas med bär och svarta oliver. Rött. Ekologiskt.

 

Gustave Lorentz Riesling 2016 (99 kronor) är ett ungt, men lättillgängligt vin med toner av päron, honung och citrus. Lukten domineras av honungsmelon och päron, medan munnen får en smakbrytning mellan frisk syra och bara aningen honung. Gott till kyckling. Vitt.

 

Grillad lax, nyfiskad strömming… Då funkar det bra med en box Brochet facile 2016. Bra syra – men ändå med en rund känsla – ger ett bra matvin. Sauvignon blanc-vin men ganska nedtonat med lite lukt av svartavinbärsblad och krusbär. 244 kronor på Bolaget. Vitt. Ekologiskt.

 

Chateau Tanesse 2014 för 102 kronor är en bra Bordeaux till anständigt pris. Vinet har en rak och stram hållning, men är samtidigt slankt och anpassat för en biff på tallriken. I smaken finns en trevlig strävhet, men den slanka kostymen gör att smaken inte invaderar munnen. Rött.

 

Mas Janeil 2016 (99 kronor på Bolaget) är ett varmt och fruktigt vin. Lukten balanserar mellan frisk fruktighet och tydliga kryddor. Men den stramas upp av fat och syrahdruvan. I munnen håller en liten strävhet de mer vildspringande smakerna på plats. Klart trevligt. Kanske till en lammgryta med örtkryddor. Rött

Annonser

2 thoughts on “Goda franska viner”

  1. fick 1 flaska Periquita i dag i st.för en blomma som jag kände igen fr din blogg. Det skall bli mkt trevligt att testa nästa gång jag har en bit fläskytterfilet! Jag är jätteglad för din blogg m så många trevliga, lättlagade recept. 11 år som ensamstående medför tråkig mathållning. Det var ju bara när A o H kom som det blev roligt att testa lite nytt. Så TACK!!

  2. Tack för de orden. Hoppas vinet smakar bra och att du hittar trevliga recept för maten därtill – här på Vin, mat & Alsace eller på andra ställen.
    /Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s