Goda franska viner

 

 Biecher Riesling 2017 (99 kronor) är ett avrundat vin med ganska mjuk syra. Aningen restsötma i smaken. Lite äpplen, citrus och mineral. Lukten drar mot en blommande fruktträdgård med nästan exotiska frukter. Testa det med ugnsstekta rotsaker ( där funkar den lilla restsötman bra). Kanske en risotto därtill. Vitt. Ekologiskt.

 

Chateau Tanesse 2015 (112 kronor på Systemet) är en smal men distingerad herre i prydliga gångkläder. Lukten domineras av fat och mörka bär. Och något som drar mot källare och tobak. I munnen har det en behaglig – men ganska ”smal” – strävhet som gör att vinet funkar utmärkt till biffen eller till osten. Rött.

 

Rhônevinet Reserve Mont-Redon 2016 (115 kronor) är en sympatisk – och välbyggd – fredagsvän. Lukten är fruktig och drar mot fat och franska charkuterier. Men där finns också en liten kul ton av jordgubbe. I munnen har det en trevlig strävhet som pekar mot fredagsbiffen eller ostbrickan. Rött.

 

 Pierre Chavin 2018 (75 kronor) är ett fräsch, läskande vin som gjort för en sommarkväll, när stenarna fortfarande är ljumma och solen börjar sänka sig i väster. I lukten är vinet fräscht och ungt med toner av svartvinsbärsblad och citrus. I munnen blir det en pigg och tydlig syra. Vitt.

 

Les Lauzeraies 2018 (119 kronor) är ett lätt vin som gjort för sommar och sol. Men ändå så pass smakrikt att det ger det ett bra avtryck i munnen. Frukt, bär och smultron i lukten. Kanske lite citrus och örter. I munnen är det smultronkänsla, med ett lite uppstramande slut. Rosé. Ekologiskt.

Annonser

2 thoughts on “Goda franska viner”

  1. fick 1 flaska Periquita i dag i st.för en blomma som jag kände igen fr din blogg. Det skall bli mkt trevligt att testa nästa gång jag har en bit fläskytterfilet! Jag är jätteglad för din blogg m så många trevliga, lättlagade recept. 11 år som ensamstående medför tråkig mathållning. Det var ju bara när A o H kom som det blev roligt att testa lite nytt. Så TACK!!

  2. Tack för de orden. Hoppas vinet smakar bra och att du hittar trevliga recept för maten därtill – här på Vin, mat & Alsace eller på andra ställen.
    /Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.