Goda franska viner

vieux-noirReserve de Vieux Noir 2012 är ett vin moget vin. Strävheten har mjuknat och bäddad in sig bland de andra – väl sammansatta – smakerna. Lite pigga bär, lite körsbär, lite svarta vinbär i eftersmaken. Riktigt gott rödtjut för 89 kronor. Beställ på Systemet, det är inte ens svårt. Rött.

 

biecher-riesling-2015Biechers Riesling 2016 är ett lättgillat vin med hög syra. Lätt och tillgängligt. Toner av päron, äpple och honung –  och lite citrus. Vinet är torrt, men med en tydlig restsötma. Funkar bra till fläskkött med gräddsås, eller när man vill ha ett glas vin utan mat. 93 kronor. Vitt. Ekologiskt.

 

Gustave Lorentz Riesling 2016 (99 kronor) är ett ungt, men lättillgängligt vin med toner av päron, honung och citrus. Lukten domineras av honungsmelon och päron, medan munnen får en smakbrytning mellan frisk syra och bara aningen honung. Gott till kyckling. Vitt.

 

Mas Janeil 2016 (99 kronor på Bolaget) är ett varmt och fruktigt vin. Lukten balanserar mellan frisk fruktighet och tydliga kryddor. Men den stramas upp av fat och syrahdruvan. I munnen håller en liten strävhet de mer vildspringande smakerna på plats. Klart trevligt. Kanske till en lammgryta med örtkryddor. Rött

 

Chateau de Seguin 2015 (99 kronor) är som en kraftkarl. Stor näve, fast handlag, inte ett dugg fläskigt och fjäskigt. Fruktigt, fylligt och med en strävhet som kräver sin biff för att bli en riktigt trevlig upplevelse. Men då kan man fullt ut uppskatta smakrikedomen och hintarna av fat och trä, svarta vinbär och frukt. Rött.

 

Dopff & Irion Riesling 2016 (89 kronor) är som den bussiga kompisen – den som ser till att alla har det bra. Vinet är öppet med toner av äpple och päron, lite honungssötma och en citrussyra som är så integrerad att den smyger försiktigt runt hörnen. Ett användbart vin som funkar ihop med många olika ingredienser. Vitt.

 

Allt om Vin utnämner Santa Duc 2015 (118 kronor) till bästa ekologiska vinet. Lukten är djup, men öppen och präglad av mörka bär. En aning sötma, en doft som drar mot ”källare” och kryddor. Behaglig strävhet – tillräckligt strävt för att vara matorienterat, tillräckligt öppet för att gillas av många. Rött. Ekologiskt.

 

Cycliste 2016 (89 kronor) är ett ganska stadigt vin från Rhône-dalen som klarar både lammburgaren och biffen. Lukten är fruktig med mörka bär, fatlagring och lite örter. I munnen är det ganska fylligt med en behaglig strävhet, men med en ganska nedtonad kryddighet. Rött. Ekologiskt.

 

I Tavel görs riktigt bra rosévin. Les Lauzeraies 2016 (119 kronor) är inget undantag. Fräsch lukt med hintar om bär och jordgubbar, exotiska frukter och aningen bitterhet. Det fruktiga följer med in i munnen, men på slutet finns en liten bitterhet som stramar upp smaken. Rosé. Ekologiskt

Annonser

2 thoughts on “Goda franska viner”

  1. fick 1 flaska Periquita i dag i st.för en blomma som jag kände igen fr din blogg. Det skall bli mkt trevligt att testa nästa gång jag har en bit fläskytterfilet! Jag är jätteglad för din blogg m så många trevliga, lättlagade recept. 11 år som ensamstående medför tråkig mathållning. Det var ju bara när A o H kom som det blev roligt att testa lite nytt. Så TACK!!

  2. Tack för de orden. Hoppas vinet smakar bra och att du hittar trevliga recept för maten därtill – här på Vin, mat & Alsace eller på andra ställen.
    /Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.