Goda franska viner

Pierre Chavin 2018 (75 kronor) är ett fräsch, läskande vin som gjort för en sommarkväll, när stenarna fortfarande är ljumma och solen börjar sänka sig i väster. I lukten är vinet fräscht och ungt med toner av svartvinbärsblad och citrus. I munnen blir det en pigg och tydlig syra. Vitt.

Les Lauzeraies 2018 (119 kronor) bär Frankrikes rosétradition med stolthet. Det är ett lätt vin som gjort för sommaren, men ändå så pass smakrikt att det ger det ett bra avtryck i munnen. Frukt, bär och smultron i lukten. Kanske lite citrus och örter. I munnen är det smultronkänsla, med ett lite uppstramande slut. Rosé. Ekologiskt.

Chateau Tanesse 2016 (119 kronor) – eller slottsfruns yngre syskon – är ett vin med mörk frukt, fat och aningen tobak, men också en pigg fruktsyra.  Rakt hederligt med strävhet som funkar bra till fredagsbiffen. Men det är inget vin för den som gillar extra-allt-och lite-sötma-på-toppen-vin. Rött.

Biecher Riesing 2018 (99 kronor) är ett vin som varken skrämmer skiten ur katten eller moster Märta. Pigg, fräsch lukt med tydlig syra. Lite citrus, Granny smith och exotiska frukter. I munnen är piggt,  lite mature lemon. Smaken slutar med en liten bitterhet som lovar gott för ett matvin. Vitt. Ekologiskt.

Att dricka ett glas Parallèlle 45 2016 (109 kronor) är som att landa i södra Frankrike. Lukt av örtkryddor, mörka bär och charkuterier. I munnen är det lite kryddor men också ett mustigt vin med lite uppiggande syra. Perfekt till örtkryddad gryta. Rött. Ekologiskt.

Dopff & Irion Cuvée René Dopff Riesling 2018 (99 kronor) är ett kul vin att lukta på. Ibland är det lite päron och honung, ibland örtkryddor, blommor och mineral. Smaken är frisk med balanserad citrus och en liten uppstramande bitterhet på slutet som gör att vinet funkar bra till mat. Vitt.

Guigal Côte du Rhône 2016 (129 kronor) är varmt och välkomnande som en djup barytonröst. Mörka bär och lite björnbär samsas med charkuterier i lukten. I munnen har det en rund, trevlig strävhet som pekar mot biff, potatisgratäng och ost. En liten syrlighet på slutet piggar upp. Rött.

2 thoughts on “Goda franska viner”

  1. fick 1 flaska Periquita i dag i st.för en blomma som jag kände igen fr din blogg. Det skall bli mkt trevligt att testa nästa gång jag har en bit fläskytterfilet! Jag är jätteglad för din blogg m så många trevliga, lättlagade recept. 11 år som ensamstående medför tråkig mathållning. Det var ju bara när A o H kom som det blev roligt att testa lite nytt. Så TACK!!

  2. Tack för de orden. Hoppas vinet smakar bra och att du hittar trevliga recept för maten därtill – här på Vin, mat & Alsace eller på andra ställen.
    /Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.