Goda franska viner

puycheric 2014Puycheric 2015 (69 kronor) känns fräschare och piggare än förra årets upplaga. Det är en sympatisk, lättgillad rosé med bara aningen godiston. Det luktar lite hallon, på gränsen till hallonbåtar om vinet. I munnen finns en liten strävhet som stramar upp smaken och gör den klart matorienterad. Rosé.

 

mas-louise-2015Mas Louise 2015 från Cotes du Rhone är ett schysst rödtjut. Hederligt rödvin med kraft att stå upp mot en biff – och tillräckligt allsidigt för att funka både till fläsk och till lamm. Djup, kryddig lukt av mörka bär.  I munnen är det ett ganska ungt vin med trevlig strävhet. 99 kronor på Bolaget. Rött. Ekologiskt.

 

gascogneLa Gascogne par Alain Brumont 2015 har en trevlig, lite parfymerad lukt av nässlor och svarta vinbärsblad. Fruktig smak med frisk och ren syra, som inte blir så där viss så att det drar i mungiporna. Det är ett lättgillat vin. Friskt & rent, helt enkelt. 85 kronor vill Systemet ha för en flaska. Vitt.

 

turckheim-2015Turckheim Pinot Gris 2015 (95 kronor på Bolaget) kvalar precis in kategorin tillräckligt torra viner. Lukten präglas av päron, honung och lite kryddighet. Smaken är ganska snäll. Det är ett lättgillat vin, som man kan hälla i glaset utan att gästerna höjer på ögonbrynen. Vitt.

 

cyclisteCycliste 2015 är ett lättgillat vin för alla – även de som inte är cyklister. Lukten är trevlig med lite försiktiga toner av mörka bär och kryddor, fat och något som drar mot charkuterier. I munnen är det just lättgillat och anpassningsbart. 89 kronor på Systemet. Rött. Ekologiskt.

 

vieux-noirReserve de Vieux Noir 2012 är ett vin moget vin. Strävheten har mjuknat och bäddad in sig bland de andra smakerna. Väl sammansatta smaker. Lite pigga bär, lite körsbär, lite svarta vinbär i eftersmaken. Riktigt gott rödtjut för 80 kronor. Beställningsvara på Bolaget. Rött.

 

biecher-riesling-2015Biechers Riesling 2016 är ett lättgillat vin med hög syra. Lätt och tillgängligt. Toner av päron, äpple och honung –  och lite citrus. Vinet är torrt, men med en tydlig restsötma. Funkar bra till fläskkött med gräddsås, eller när man vill ha ett glas vin utan mat. 93 kronor. Vitt. Ekologiskt.

 

Lammstek eller fläskfilé till middag? Då är Mas Janeil 2015 ett bra alternativ. Det är ett fruktigt vin med kryddighet och djup. I munnen är det tillräckligt rakryggat för att bjuda upp till dans med köttet. Men samtidigt tillräckligt lyhört för att inte sätta sig över maten. 99 kronor. Rött.

 

Ett vin som ligger i den övre kanten av min budget är Chateau Pech-Latt 2016 (109 kronor) är ett stadigt vin som inte viker ner sig för en köttbit, inte ens om du varit lite flitig med kryddburkarna. Tydlig syra i lukten, som blandas med bär och svarta oliver. Rött. Ekologiskt.

2 thoughts on “Goda franska viner”

  1. fick 1 flaska Periquita i dag i st.för en blomma som jag kände igen fr din blogg. Det skall bli mkt trevligt att testa nästa gång jag har en bit fläskytterfilet! Jag är jätteglad för din blogg m så många trevliga, lättlagade recept. 11 år som ensamstående medför tråkig mathållning. Det var ju bara när A o H kom som det blev roligt att testa lite nytt. Så TACK!!

  2. Tack för de orden. Hoppas vinet smakar bra och att du hittar trevliga recept för maten därtill – här på Vin, mat & Alsace eller på andra ställen.
    /Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s