Goda franska viner

vieux-noirReserve de Vieux Noir 2012 är ett moget vin med mycket smak. Strävheten har mjuknat och bäddad in sig bland de andra – väl sammansatta – smakerna. Lite pigga bär, lite körsbär, lite svarta vinbär i eftersmaken. Riktigt gott rödtjut för 89 kronor. Beställ på Systemet, det är inte ens svårt. Rött.

 

Dopff & Irion Riesling 2016 (89 kronor) är som den bussiga kompisen – den som ser till att alla har det bra. Vinet är öppet med toner av äpple och päron, lite honungssötma och en citrussyra som är så integrerad att den smyger försiktigt runt hörnen. Ett användbart vin som funkar ihop med många olika ingredienser. Vitt.

 

Cycliste 2016 (89 kronor) är ett ganska stadigt vin från Rhône-dalen som klarar både lammburgaren och biffen. Lukten är fruktig med mörka bär, fatlagring och lite örter. I munnen är det ganska fylligt med en behaglig strävhet, men med en ganska nedtonad kryddighet. Rött. Ekologiskt.

 

 Biecher Riesling 2017 (99 kronor) är ett avrundat vin med ganska mjuk syra. Aningen restsötma i smaken. Lite äpplen, citrus och mineral. Lukten drar mot en blommande fruktträdgård med nästan exotiska frukter. Testa det med ugnsstekta rotsaker ( där funkar den lilla restsötman bra). Kanske en risotto därtill. Vitt. Ekologiskt.

 

Chateau Tanesse 2015 (112 kronor på Systemet) är en smal men distingerad herre i prydliga gångkläder. Lukten domineras av fat och mörka bär. Och något som drar mot källare och tobak. I munnen har det en behaglig – men ganska ”smal” – strävhet som gör att vinet funkar utmärkt till biffen eller till osten. Rött.

 

Pierre Chavin 2017 (69 kronor) är ett fräscht och ganska lättsamt vin. Sauvignon blanc håller i taktpinnen och man kan riktigt känna hur svartvinbärsbladen virvlar förbi framför näsan – och så det där som brukar beskrivas som krusbär. I munnen är det piggt och syrafräscht, men inte så vasst att det skrämmer bort maten. Vitt.

 

 

Annonser

2 thoughts on “Goda franska viner”

  1. fick 1 flaska Periquita i dag i st.för en blomma som jag kände igen fr din blogg. Det skall bli mkt trevligt att testa nästa gång jag har en bit fläskytterfilet! Jag är jätteglad för din blogg m så många trevliga, lättlagade recept. 11 år som ensamstående medför tråkig mathållning. Det var ju bara när A o H kom som det blev roligt att testa lite nytt. Så TACK!!

  2. Tack för de orden. Hoppas vinet smakar bra och att du hittar trevliga recept för maten därtill – här på Vin, mat & Alsace eller på andra ställen.
    /Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.