Goda franska viner

vieux-noirReserve de Vieux Noir 2012 är ett vin moget vin. Strävheten har mjuknat och bäddad in sig bland de andra – väl sammansatta – smakerna. Lite pigga bär, lite körsbär, lite svarta vinbär i eftersmaken. Riktigt gott rödtjut för 80 kronor. Beställ på Systemet, det är inte ens svårt. Rött.

 

biecher-riesling-2015Biechers Riesling 2016 är ett lättgillat vin med hög syra. Lätt och tillgängligt. Toner av päron, äpple och honung –  och lite citrus. Vinet är torrt, men med en tydlig restsötma. Funkar bra till fläskkött med gräddsås, eller när man vill ha ett glas vin utan mat. 93 kronor. Vitt. Ekologiskt.

 

Ett vin som ligger i den övre kanten av min budget är Chateau Pech-Latt 2016 (109 kronor) är ett stadigt vin som inte viker ner sig för en köttbit, inte ens om du varit lite flitig med kryddburkarna. Tydlig syra i lukten, som blandas med bär och svarta oliver. Rött. Ekologiskt.

 

Gustave Lorentz Riesling 2016 (99 kronor) är ett ungt, men lättillgängligt vin med toner av päron, honung och citrus. Lukten domineras av honungsmelon och päron, medan munnen får en smakbrytning mellan frisk syra och bara aningen honung. Gott till kyckling. Vitt.

 

Chateau Tanesse 2014 för 102 kronor är en bra Bordeaux till anständigt pris. Vinet har en rak och stram hållning, men är samtidigt slankt och anpassat för en biff på tallriken. I smaken finns en trevlig strävhet, men den slanka kostymen gör att smaken inte invaderar munnen. Rött.

 

Mas Janeil 2016 (99 kronor på Bolaget) är ett varmt och fruktigt vin. Lukten balanserar mellan frisk fruktighet och tydliga kryddor. Men den stramas upp av fat och syrahdruvan. I munnen håller en liten strävhet de mer vildspringande smakerna på plats. Klart trevligt. Kanske till en lammgryta med örtkryddor. Rött

 

Gadais Muscadet Sèvre et Maine 2016 (84 kronor på Bolaget) är det ultimata skaldjursvinet. Inte för ostron och vita dukar och kristallglas, men för de skaldjur man äter med fingrarna. Pigg lukt av citrus, äpplen och päron. Smaken är ung och frisk, syran ganska nedtonad så den inte skrämmer inte iväg skaldjuren. Vitt.

Chateau de Seguin 2015 (99 kronor) är som en kraftkarl. Stor näve, fast handlag, inte ett dugg fläskigt och fjäskigt. Fruktigt, fylligt och med en strävhet som kräver sin biff för att bli en riktigt trevlig upplevelse. Men då kan man fullt ut uppskatta smakrikedomen och hintarna av fat och trä, svarta vinbär och frukt. Rött.

Annonser

2 thoughts on “Goda franska viner”

  1. fick 1 flaska Periquita i dag i st.för en blomma som jag kände igen fr din blogg. Det skall bli mkt trevligt att testa nästa gång jag har en bit fläskytterfilet! Jag är jätteglad för din blogg m så många trevliga, lättlagade recept. 11 år som ensamstående medför tråkig mathållning. Det var ju bara när A o H kom som det blev roligt att testa lite nytt. Så TACK!!

  2. Tack för de orden. Hoppas vinet smakar bra och att du hittar trevliga recept för maten därtill – här på Vin, mat & Alsace eller på andra ställen.
    /Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s