Goda franska viner

puycheric 2014Puycheric 2015 (69 kronor) känns fräschare och piggare än förra årets upplaga. Det är en sympatisk, lättgillad rosé med bara aningen godiston. Det luktar lite hallon, på gränsen till hallonbåtar om vinet. I munnen finns en liten strävhet som stramar upp smaken och gör den klart matorienterad.

 

terre de mistral2Terre de Mistral 2014 (79 kronor) är lite som den bussiga kompisen. Trevlig, fruktig lukt med toner av körsbär och björnbär. Just de tonerna gör det till ett piggt och liksom läskande vin. Gott till kött, men funkar bra när man bara vill ha ett glas rejält vin utan mat. Ekologiskt, tack för det.

 

saint esprit 2016Cotes du Rhône Saint-Esprit 2014 (95 kronor) är ett riktigt bra vin. Där finns fatlagring, söta bär och kryddigt, lite strävt rött vin. Men i min smak är det ännu på gränsen till för ungt. Det är som om det pågår en liten fajt mellan tanniner i tonåren och det där silkeslena som finns längst in i smaken.

 

mas-louise-2015Mas Louise 2015 från Cotes du Rhone är ett schysst rödtjut. Hederligt rödvin med kraft att stå upp mot en biff – och tillräckligt allsidigt för att funka både till fläsk och till lamm. Djup, kryddig lukt av mörka bär.  I munnen är det ett ganska ungt vin med trevlig strävhet. 99 kronor på Bolaget. Ekologiskt.

 

mas-janeil-2014Mas Janeil 2014 Mas Janeil är en sympatisk sydfransos. Vinet har en lukt som balanserar mellan mättad syrah-doft och pigga bär och kryddor. I smaken återkommer de pigga bären, men här balanseras de av trevlig strävhet. Alltså ett vin för biffen, eller rosmarinkryddade lammkotletter. 95 kronor.

 

gascogneLa Gascogne par Alain Brumont 2015 har en trevlig, lite parfymerad lukt av nässlor och svarta vinbärsblad. Fruktig smak med frisk och ren syra, som inte blir så där viss så att det drar i mungiporna. Det är ett lättgillat vin. Friskt & rent, helt enkelt. 85 kronor vill Systemet ha för en flaska.

 

turckheim-2015Turckheim Pinot Gris 2015 (95 kronor på Bolaget) kvalar precis in kategorin tillräckligt torra viner. Lukten präglas av päron, honung och lite kryddighet. Smaken är ganska snäll. Det är ett lättgillat vin, som man kan hälla i glaset utan att gästerna höjer på ögonbrynen.

 

cyclisteCycliste 2015 är ett lättgillat vin för alla – även de som inte är cyklister. Lukten är trevlig med lite försiktiga toner av mörka bär och kryddor, fat och något som drar mot charkuterier. I munnen är det just lättgillat och anpassningsbart. 89 kronor på Systemet. Ekologiskt.

2 thoughts on “Goda franska viner”

  1. fick 1 flaska Periquita i dag i st.för en blomma som jag kände igen fr din blogg. Det skall bli mkt trevligt att testa nästa gång jag har en bit fläskytterfilet! Jag är jätteglad för din blogg m så många trevliga, lättlagade recept. 11 år som ensamstående medför tråkig mathållning. Det var ju bara när A o H kom som det blev roligt att testa lite nytt. Så TACK!!

  2. Tack för de orden. Hoppas vinet smakar bra och att du hittar trevliga recept för maten därtill – här på Vin, mat & Alsace eller på andra ställen.
    /Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s