Etiketter

, ,

spetkalssallad-med-rattika-o-morot

Spetskål är en av mina favoriter. Smakar som den där första milda vitkålen som brukar säljas på försommaren.

Här får den sällskap av tunt skivad morot och rättika. Om man vill lägger man till lite valnötter, men det är liksom frivilligt.

Men missa inte dressingen; vinägrett med senap, honung och vitlök. Ja, det är gott.

Det här behövs till 4 personer:
½ litet huvud spetskål
1 morot
½ rättika
2,5 msk oliv- eller rapsolja
1 msk vit balsamvinäger
1 liten vitlöksklyfta, skalad
1 – 2 tsk fransk dijonsenap
1 – 2 tsk honung
ev lite salt & svartpeppar

Valnötter om man vill

Gör så här:
Dela spetskålen och skär bort den grova rotstocken. Strimla spetskålen fint. Skala morot och rättika, och skiva dem tunt, tunt. Det går lättast på mandolin.

Blanda ihop dressingen. Pressa i vitlöksklyftan. Kolla om det behövs salt & svartpeppar. Blanda sallad och dressing.  Strö över lätt krossade valnötter om du vill.

Är man skeptisk till morot och rättika funkar det utmärkt med bara spetskål i salladen.

Till för några veckor sedan hade jag aldrig ätit rättika. Vilken miss i min mat-allmänbildning! Den smakar som mild och god rädisa. Eller som jag skrev för en tid sedan: som gurka där någon har kommit på att lägga till smak…

Perfekt i sallad. God att lägga tunnskivad på en knäckemacka med smör och lite gott salt.

Annonser