Etiketter

, ,

gronsakscurry-m-linser

Jodå, jag kör med en vecka inspirerad av medelhavskost – och det måste väl vara grönsaker och olivolja. Kanske lite fisk och fetaost?

Nja, i min värld kan det lika gärna vara den här indiskinspirerade curryn. Här samsas currysmaker med linser och nötter. Gott, närande och nyttigt.

Det här behövs till 4 personer:
600 g grönsaker, t ex morot, minimajs, paprika, gröna bönor, suger snaps, purjo, salladslök – eller färdiga frysta wokgrönsaker om du har bråttom
olja
1,5 msk mild indisk curry
1 msk spiskummin
salt & peppar
1 chili, spansk peppar
3 – 4 vitlöksklyftor, skalade
1 msk riven ingefära
1 burk kokosmjölk
3 dl kokta linser, egenlagade eller 1 pkt färdiga kokta linser

Tillbehör
ca 3 nävar nötter, jordnötter eller blandade nötter
1 – 2 bananer, skivade
ris

Gör så här:
Skala moroten och skär den i bitar som stora tändstickor. Strimla paprikan, dela bönor och suger snaps. Skala och skiva lök och purjo. Strimla chilin. Eller öppna påsen med färdiga wokgrönsaker.

Skala och riv ingefära. Skala och skiva bananen.

Woka grönsakerna i en wok eller tjockbottnad gryta. Börja med moroten. Krydda med curry, spiskummin, salt & peppar, chili och ingefära. Pressa ner vitlöken.

När grönsakerna börjar bli färdiga: häll i kokosmjölk och linser. Koka till allt är helt klart. Smaka – känns det som om det behövs mer fyllighet brukar det funka med lite mer salt, vitlök eller ingefära.

Koka riset och lägg upp nötter och banan i skålar.

Ät & njut. Det ska vara gott att leva – även om man äter nyttigt.

Annonser