Taggar

, , ,

bami goreng rätt

Bami goreng är ett sätt att ta vara på rester. Man tar vad man har hemma, skär ner det och stoppar det i woken. Skulle du ha några morötter eller kanske lite squash – ta med det också.

Men utrusta dig med lite tålamod, man får hacka en stund innan det blir dags att sätt på spisen.

Det här behövs för 5 – 6 personer:
600 g strimlat kött, fläsk eller kyckling
neutral olja
salt & svartpeppar
350 g spetskål eller färsk vitkål
3 paprikor, gula och röda
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
4 msk ketjap manis
1 – 2 msk sambal oelek
5 ägg

Ca 400 g äggnudlar

Gör så här:
Stek köttet i olja. Krydda med salt & peppar – eller använd stekt kött som blivit över.

Skölj och strimla kålen. Halvera, kärna ur och strimla paprikorna. Snitta, skölj och strimla purjon. Skala och finhacka vitlöken.

Woka kålen i olja någon minut. I med paprika, purjo och hackad vitlök. Woka grönsakerna. Salta & peppra.

Blanda ketjap manis och sambal oelek. Häll ner det i woken och lägg i köttet. Låt allt bli varmt.

Stek äggen eller blanda dem med salt och lite vatten och stek en omelett.

Koka nudlarna.

Okej då, det finns rester som kanske inte passar i en bami goreng. Skulle du ha lite isterband och rödbetor stående i kylen funkar det nog bättre med en svensk pyttipanna…