Taggar

, ,

pot sallad m oliver o tomat

”Sommaren är kort
Det mesta regnar bort…”

Ungefär så känns vädret den här sommaren. Man behöver inte direkt oroa sig för att man ska bränna sig på stranden…

Men då får man hitta på andra saker. Imorgon har jag tänkt att gå loss på ett gäng syrener som står i hörnet av trädgården. De har liksom glömt bort att träd och buskar ska stå upp. Istället har de intagit en alltmer liggande hållning.

Jag läste på nätet att man sågar av buskarna 30 cm över marken. Om man förnyar en tredjedel varje år – så har de förmåga att växa och utvecklas.

Alltså, imorgon är det fram med sågen; det gäller bara att akta tummen.

”Denna dagen, ett liv” som farbror Melker sade i Saltkråkan.

Om man inte vill såga ner syrener kan man gå in i köket och laga lite mat. Färskpotatissallad med oliver & soltorkade tomater funkar bra till rökt fisk eller charkuterier eller en grillad biff. Eller kanske som en sommarlunch med bröd och kokt ägg.

Det här behövs till 4 – 5 personer:
1 kg färskpotatis
2 knipplökar
200 g gröna bönor
1,5 dl urkärnade gröna oliver, skurna i kvartar
1,5 dl finstrimlade soltorkade tomater
salt & svartpeppar

Dressing
9 msk olja (1,25 dl) (olivolja + olja från de soltorkade tomaterna)
3 msk vit balsamvinäger (0,5 dl)
3 msk vatten (0,5 dl)
salt & svartpeppar

Gör så här:
Skrapa eller skala potatisen. Skär den i mindre bitar och koka den. Skala och hacka löken. Kvartera oliverna och strimla tomaterna.

Blanda ihop dressingen. För de som inte vill stå och mäta med matskedsmåttet finns ungefärliga mängder i deciliter.

Blanda potatissalladen med dressingen.

Glöm inte bort salt & svartpeppar. Det höjer livskänslan flera grader – eller vad det nu var farbror Melker sade.