Taggar

, , ,

torskrygg m basilikakryddad nobissås

Nobissås är som en lättare och mer lättgjord majonnäs. Enligt legenden skapades den av Werner Vögeli på Operakällaren. Heder åt honom i så fall, för det här är en riktigt god sås.

Kryddar man den med basilika så blir det ett perfekt tillbehör till torskryggen och de ugnsbakade tomaterna.

Det här behövs till 6 personer:
1,2 kg torskrygg
olivolja
salt & svartpeppar
300 g körsbärstomater

Basilikakryddad nobissås
2 ägg
2 tsk fransk senap
2 tsk vit balsamvinäger (eller annan god vit vinäger)
salt & svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 liten vitlöksklyfta, skalad
1 kruka basilika
3 dl neutral olja

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Salt & peppra tomaterna. Lägg dem i en oljad ugnsform och kör dem i ugnen i ca 15 – 20 minuter.

Salta torskryggen och peppra lätt. Bryn i en stekpanna med olivolja. Lägg dem i en oljad ugnsform och låt dem steka klart i ugnen. Tar 10 – 18 minuter beroende på hur tjocka bitarna är.

För att kolla när torsken är klar: Tryck lätt med fingret på fisken. När den skivar sig fint är den klar.

Basilikakryddad nobissås
Lägg ner äggen i kokande vatten. Koka exakt i 3 minuter. Knäck ner dem i en matberedare/mixer. Skrapa ner den vita som stelnat vid skalet. Plocka bladen från basilikan. Lägg dem, senap och vinäger i matberedaren, pressa i vitlöksklyftan.

Sätt matberedaren på medelhastighet. Häll i oljan droppvis. När såsen börjar tjockna kan man hälla i oljan lite fortare – som en tunn, tunn stråle. (Det är som att göra majonnäs, men lättare).

Krydda med salt, svartpeppar & cayenne. Kör ett par varv med matberedaren. Smaka.

Låt gärna såsen stå en stund så smakerna hinner med gifta sig.

17-åringen hemma är ingen såsig person (mer än möjligen när man ber honom städa, tömma diskmaskinen eller gå ut med hunden…). Men den basilikakryddade nobissåsen föll honom i smaken. Har tog sås. Han tog lite till – och till sist såg han nästan ut som Emil i Lönneberga när Emil slickade ur det sista ur soppskålen. Du vet den där gången när Emil fastnade med huvudet i skålen och fick åka till doktorn i Mariannelund.

Dit behövde vi inte köra 17-åringen. Möjligen beroende på den grunda såsskålen – som inte rymmer ett huvud.