Taggar

, , ,

egg florentineFör mer än 30 år sedan liftade jag och en kompis ner till södra Frankrike. Vi var unga den gången och inte särskilt rika, så oftast fick baguette, tomat och grönsaker utgöra hela middagen.

Men en dag stod jag inte ut längre. Vi gick till en restaurant i Arles och jag beställde in en fräsande och vitlöksdoftande köttbit. Säkert lite lantvin också. Mitt emot satt kompisen med ett glas vatten – och inget mer.

Efter en stund frågade han försynt:

– Är det okej om jag tar lite av brödet.

Han bröt en bit av baguetten, sippade på vattenglaset och var nöjd med att pengarna skulle räcka till annat än bara mat.

Man kan inte säga att vi delade åsikt om det goda i livet…

Själv blir jag så uttråkad på enahanda mat att jag har svårt att ta mig igenom en vanlig vardagsfrukost. Kaffe, ostsmörgås och i bästa fall ett äpple, hur många gånger har jag inte suttit där och tuggat medan jag förstrött bläddrat i morgontidningen?

Skulle du ha minsta likheter med mig så kan du förgylla helgfrukosten med en Ägg florentine – eller om du så vill en Oeuf florentine. En smakrik gratäng med spenat, krämigt pocherat ägg och ostsås.

Den passar också bra på påskbuffén. Och skulle du vara smörgåsfundamentalist, så funkar det att lägga en skiva gott bröd i botten och göra gratinerade smörgåsar.

Det här behövs till lunch för 3 personer eller buffé till 6 personer:
6 ägg
vatten & salt
2 msk vinäger

650 g bladspenat
olivolja
2 vitlöksklyftor, skalade
salt & svartpeppar

1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
2,5 dl mjölk
0,5 dl crème fraiche
salt & peppar
1,5 dl finriven smakrik ost, gruyère eller lagrad herrgårdsost

Gör så här:
Fräs spenaten i lite olivolja tills den mjuknar och all vätska kokat in. Pressa i vitlöken och krydda på ganska bra med salt & svartpeppar. Smaka och fräs lite till.

Ostsås
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölet och vispa tills det blandas med smöret. Späd med lite mjölk, vispa och låt såsen tjockna. Häll i mjölken lite i taget, krydda med salt & vitpeppar – glöm inte att vispa. Låt såsen sjuda ett par minuter. Ta kastrullen av plattan och rör ner den rivna osten.

Äggen
Koka upp ett par liter vatten med salt och vinäger. Knäck ett ägg i taget i en kopp. Låt äggen glida ner i det kokande vattnet och koka dem i 3 minuter. Ta gärna upp äggen med en hålslev, det är enklare.

Gratäng
Sätt ugnen på grill. Bottna en ugnsform med spenaten (är det lite olja i spenaten behövs inget extra i formen). Gör små fördjupningar i spenaten och lägg i äggen. Toppa med ostsåsen.

Skjut in i ugnen och gratinera till fin färg, men akta så det inte blir bränt.

Ät & njut. Och Glad Påsk!