Etiketter

, , ,

blomkål korv gratäng

Alsace ligger granne med Tyskland. Ibland märks det också i maten, som i den här gratängen. Den är välsmakande och god, men ganska rustik.

Mest av allt är det är rätt som funkar bra en vardag. Alla vill få mat i magen, prata en stund vid bordet – och sedan vandra därifrån mätta och nöjda.

Men även om du skulle hoppa över den här rätten, så prova béchamelsåsen. Den vanliga varianten blir ofta lite trist, men med vitt vin i såsen får den en välbehövlig smakskjuts.

Det här behövs till 3 personer:
1 litet huvud blomkål
4 potatisar
300 g god korv, t ex rå italiensk Salsiccia (egentligen ska det vara rökt men rå Morteaukorv)
salt & peppar
smör

Béchamelsås
1 – 2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin
3 dl mjölk
salt & peppar
kanske en extra klick smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Ansa och skölj blomkålen. Dela i mindre bitar. Skala potatisen, skiva ganska tunt. Skär korven i skivor.

Béchamelsås
Smält smöret i kastrull. I med mjölet, rör till det blir en ”boll” av smör och mjöl. Späd med vätskan i omgångar, vispa och koka så gratängsåsen tjocknar. Salta & peppra.

Smöra en stor gratängform. Lägg först i blomkålen, därefter potatisen. Toppa med korven. Täck med gratängsåsen. Baka i ugnen i 45 – 50 minuter. Känn efter så potatisen är klar. Täck med folie om gratängen blir för mörk.

Vi åt den här gratängen en av de första dagarna i februari när ljuset börjar återvända efter det värsta vintermörkret. Det kändes som en bra matchning – vårvintern är på gång och på tallriken är det mest grönsaker.

Ja, det tyckte jag och hustrun i alla fall. 17-åringen smakade lätt skeptiskt på gratängen, förklarade att korven var god. Men sedan kokade han pasta åt sig själv…

Annonser