Taggar

, , ,

örtkryddad linspaté

Nyttig, vegetarisk och billig. Örtkryddad paté med linser & morötter är väl ungefär så mycket ”nytt hälsosamt år” det kan bli. Men man ska kanske lägga till att det är gott också… Tillsammans med rosmarin-crème fraiche blir det ett fräscht inslag på en buffé.

Men det klart, gillar man inte linser ska man förmodligen leta efter ett annat recept.

Det här behövs till en stor paté för 10 personer på en buffé:
5 dl kokta linser, röda eller gröna
(kokta med några kvistar rosmarin och en vitlöksklyfta)
2 – 3 schalottenlökar
5 dl grovriven morot
olivolja
2 – 3 vitlöksklyftor
salt & svartpeppar
cayennepeppar
2 – 3 kvistar rosmarin, bara barren
1 msk pressad citron
3 ägg
½ dl vispgrädde
några toppar av rosmarinkvistar

Rosmarin-crème
4 dl crème fraiche
1 eko-citron, rivet skal
pressad citron av 1/2 – 1 citron
3 – 4 kvistar rosmarin, bara barren
salt & svartpeppar

Gör så här:
Har du okokta linser så koka dem efter anvisningar på paketet. Salta ordentligt – ofta mer än vad producenten tycker.

Sätt ugnen på 175 grader. Skala vitlök och schalottenlök. Finhacka löken. Skala morötter (ca 3) och grovriv dem. Hacka rosmarin.

Fräs schalottenlöken i olja tills den börjar mjukna. Lägg i morotsrivet och vitlöken. Krydda på bra med salt & svartpeppar, men ta bara lite cayenne. Fräs tills moroten mjuknar. Blanda ner hackad rosmarin på slutet.

Blanda ägg och grädde. Blanda det sedan med pressad citron, linser och avsvalnad lök-morot.

Smöra en 1,5 litersform, t ex avlång brödform. Klipp ev en bit bakplåtspapper, smöra den och lägg den i botten, så lossnar patén lättare.

Lägg några toppar av rosmarinkvistar på botten av formen (så blir det lite dekoration överst på patén). Häll i linsröran. Släta till. Kör patén i ugnen ca 50 minuter – eller tills den har stannat och fått fin färg. Lätt på folie om den blir för mörk.

Rosmarin-crème
Riv citronen. Hacka barren från rosmarin. Blanda samman allt. Smaka dig fram till rätt syrlighet och kryddning.

Ursprunget till det här receptet kommer från ”Flickornas kokbok” från 80-talet. Ett gäng medelålders högreståndsdamer lekte flickor och gav ut en samling recept. En av dem, Soja Bendix, presenterade där sin linspaté.

Receptet plockades upp av Gitto Richert på sajten taffel.se. Vad jag förstår gjorde hon om det en hel del, sedan har jag stuvat om rätt kraftigt.

De ursprungliga ”flickorna” skulle nog inte alls känna igen sin paté om de fick smaka.