Etiketter

, ,

ugnsbakad selleri m fläsk o svampcreme

Här kommer kapitel 28 – ungefär – i avsnittet koka inte grönsaker. Kör dem i ugnen, stek dem, grilla dem. Gör vad som helst, men slentriankoka dem inte.

Det gäller också för rotselleri. Här stoppar man in en hel selleri i ugnen, och ut kommer en avrundad, nästan nötsmakande rotsak. Den lilla sötman bryter fint mot svamp-crème fraiche och det salta fläsket. På tallriken får de sällskap av stekt svamp och svarta belugalinser.

Det här behövs till 4 personer:
1 hel rotselleri, ca 900 g
olja
½ – 1 dl smält smör
gott salt, t ex flingsalt

250 g + 250 g skogschampinjoner eller annan svamp
smör
salt & vitpeppar
2 dl crème fraiche, 34 %

400 g rimmat sidfläsk

linser
vatten & salt
1 vitlöksklyfta, skalad
ev 1 kvist timjan

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av rotsellerin. Lägg den i en oljad ugnsform. Baka den i ugnen i ca 1,5 timmar eller tills den känns helt genombakad när man känner med en kniv eller sticka. Ta ut och låt den svalna lite.

Skala sellerin och skär den i grova bitar. Lägg dem i en ugnsform. Häll över smält smör, blanda runt och strö över ett par nypor gott salt. Kör sellerin i ugnen i 10 minuter på slutet.

Svamp-crème fraiche
Vispa crème fraiche med en el-visp till ett ganska fast skum – ungefär som vispgrädde.

Skölj/torka av svampen. Skiva den. Stek i bara lite smör. När vätskan har kokat in: lägg i en klick smör, salta & peppra. Stek till svampen får aningen färg.

Ta hälften av svampen. Kör till ett mos i en mixer (ta med lite crème fraiche så går det lättare). Vänd ner i den vispade crème fraichen, smaka av med ev mer salt & peppar. Ställ i kylen en stund.

Linser & fläsk
Koka linserna efter anvisningar på paketet, men salta lite mer och ta med en skalad vitlöksklyfta i koket, kanske också en kvist timjan – då höjs smaken.

Stek fläsket.

Det här är riktigt traditionell mat: stekt fläsk, rotsaker och svamp. Men kombinationen känns helt ny och riktigt fräsch.

Vill man ha en helt vegetarisk rätt, så utesluter man såklart fläsket. Men det är lite synd för sältan i fläsket ger karaktär åt den här rätten.

Annonser