Etiketter

, , , ,

lax o rosevinssås

Jag tror att vi är rätt många som knatar ner till fiskhandlaren på fredagar och köper med oss en bit lax hem till helgen – i alla fall brukar jag göra det.

Men sedan är det som om inspirationen tar slut. För när laxen ska i ugnen då blir den helstekt och uppäten tillsammans med romsås eller – möjligen – så blir det en hollandaise till fisken.

I det här receptet får den sällskap av pigg syra från rosévin och trevlig smakskjuts av schalottenlök, champinjoner och timjan.

Trevlig all-helgonahelg – och trevlig mathelg!

Det här behövs till 4 personer:
750 – 800 g laxfilé
smör
salt & vitpeppar
3 schalottenlökar
6 champinjoner
2,5 dl torrt rosévin
en liten bunt färsk timjan, kanske ¼ kruka
ca 1,75 dl crème fraiche, 34 procentig

Stekta champinjoner

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka löken. Torka av eller skölj svampen och finhacka den. Fräs lök & svamp i lite smör. Krydda försiktigt med salt & peppar.

Smöra en ugnsform. Lägg ner laxbiten, salta & peppra. Lägg svamp, lök och timjan runt om (eller lite på fisken). Häll vinet vid sidan om fisken. Lägg ett smörpapper över och kör i ugnen tills fisken är klar, ca 20 minuter.

Ta ut fisken och täck den med folie. Häll vinskyn i en kastrull tillsammans med lök och svamp. Reducera skyn, koka tills ca ¾ återstår. Häll i crème fraiche och koka ihop såsen lite till. Smaka av med salt & peppar. Rör gärna ner ett par msk crème fraiche på slutet – det gör såsen både rundare och piggare.

Är & njut. Gärna tillsammans med stekta champinjoner. Och så lite rosévin i glaset såklart – det funkar bra även om det nästan är november.

Inspirationen till det här receptet kommer från kokboken Det franska köket, som påstår att det här är en rätt från Auvergne. Om det stämmer har jag ingen aning om – jag hittar i alla fall inga andra recept på nätet.

Men det gör inget, för fisken blir god ändå.

Annonser