Etiketter

, , ,

past m broccoli o ädelostsås

Höst, jobb och vanliga arbetsveckor med mat som ska gå fort. Det är risk för att man fastnar i pasta-träsket. I alla fall här hemma…

Men ädelost (du vet sådan där vanlig från Kvibille) gillar broccoli. Smakerna gifter sig som man brukar säga.

Och skulle det vara fredag,så  är det inte helt fel att smälta ner lite gorgonzola istället.

Det här behövs till 2 personer:
1 stånd broccoli à 250 g (eller lite mer om du är riktigt hungrig)
vatten & salt
smör eller olja

1 gul lök
smör eller olja
1,5 dl mjölk
1,5 dl crème fraiche (15 % funkar bra)
salt & svartpeppar
1,5 dl riven ädelost
1,5 dl riven lagrad ost, t ex Herrgård eller Cheddar
ca 2 msk strimlad basilika

Pasta

Gör så här:
Dela broccolin i mindre bitar. Koka den al dente i saltat vatten. Häll av vattnet och woka den i smör eller olja. Höjer smaken flera grader!

Skala och hacka löken. Fräs den glansig. Krydda med salt & peppar. Häll i mjölk & crème fraiche. Låt den koka medan pastan blir klar.

Lägg ner osten och basilikan. Värm så att osten smälter. Koka inte.

Sonen – han som varit så skeptisk till ny mat – börjar växa upp. Han är 17 år och 193 cm lång. För några månader sedan kom han hem och meddelade så där i förbigående:

– Jag åt sushi till lunch.

Han – som nyss vägrade äta köttfärssås för att han inte såg vilka delar den innehöll!

Det går framåt för världen. Men när man ställer fram en gryta med pasta på matbordet, då ser han fortfarande nöjd ut.

Advertisements