Etiketter

, , , ,

sallad från alsace

Visst är det lite löjligt. När man är ledig kan man kosta på sig hur mycket extra som helst.

I alla fall här hemma brukar vi säga saker som: ”Vi grillar ikväll, vi är ju lediga.” Eller ”Ska vi ha ett glas vin till maten, vi är ju i alla fall lediga.” Och inför kvällstandborstningen brukar jag tänka ”Jag hoppar över tandtråden, jag är ju ledig.”

Men sedan när man börjar jobba är det som om hela världen trillar ner i huvudet på en. Upp på morgonen, ordnade och nyttiga matvaror – och fan tar den som hoppar över tandtråden. Då kommer tandhygienisten och ta dig.

Jag tror det är läge att tänka tvärt om. När man börjar jobba ska man vara extra snäll mot sig själv. Det är då man ska säga ”Vi grillar ikväll, vi har ju börjat jobba!”

Eller också gör man en god sallad och dukar fram den på balkongen eller uteplatsen – och njuter av smakbrytningen mellan senapsvinägretten och den rökta korven.

Är du misstänksam mot korv i sallad, så gör en Salade de Lyon med rökt bacon istället.

Det här behövs till 3 personer:
1 påse blandad sallad, t ex Provencalsk
½ ask körsbärstomater
½ gurka
3 ägg
125 g gruyère eller lagrad herrgård
150 g strasbourg-korv eller annan god korv med bra köttinnehåll. T ex prinskorv, wienerkorv…

Senapsvinägrett
1 msk mild vinäger, t ex vit balsamvinäger
3,5 msk olivolja
lite fransk senap, kanske 1 tsk
lite salt & svartpeppar

Gör såg här:
Hårdkoka äggen, dela dem i kvartar. Stek korven och dela den i långa strimlor. Tärna gurkan, skär tomaterna i kvartar och osten i långa stänger.

Blanda ihop vinägretten. Smaka dig fram hur mycket senap du vill ha. Lägg upp allt på ett fat.

Sätt dig ute i solen och ät middag. Sommaren verkar ju ha återvänt.

Tänk tanken: ”Man kanske skulle ha en pilsner till maten, vi har ju i alla fall börjat jobba.”

Advertisements