Etiketter

, , ,

vildsvinsburgare o tomatsalsa

Mitt strängare överjag tittar fram ibland och betraktar kritiskt den ganska runda kroppen:

”Du borde faktiskt bli en sundare människa. Mer frukt & grönt & fisk. Mindre vitt mjöl och rött kött. Och ska du äta kött så ska det komma från frigående djur. Mer motion och ett glas rött vin. Ja, du hörde rätt. Bara ett glas.”

Mitt livsnjutar-jag småler lite, men letar genast efter kompromisser :

”Okej, okej. Jag vet. Är det ok med cykelturerer och hundpromenader, eller måste det vara gym varje dag? Och du överjaget, kött är gott. Har du glömt det?
Hmmm. Men titta, vi har ju vildsvinsfärs i frysen. Och så kan man ha tomatsalsa och sallad till vildsvinsburgare. Det blir ju massor med grönsaker. Och brödet, surdegsbröd måste väl vara ok. Tycker du inte det surputt där uppe?”

Det här behövs till 4 personer:
750 g vildsvinsfärs (eller blandfärs)
1 ägg
2 vitlöksklyftor, skalade
2 – 3 tsk torkad timjan
salt & svartpeppar
olivolja

Tomatsalsa
2 färska knipplökar (eller schalottenlökar), skalade
½ – 1 färsk chili
1 – 2 vitlöksklyftor, skalade
½ röd paprika
ca 2 msk olivolja
4 tomater, halverade och urkärnade
10 cm gurka eller squash, halverad och urkärnad
1 stor näve färska örtkryddor, t ex timjan & oregano
salt & svartpeppar

8 skivor vitt surdegsbröd (eller 16 om det ska vara som hamburgare)
1 halverad vitlöksklyfta

Gul mild lök i skivor
Gurka i skivor
Tomater i skivor

Gör så här:
Bland vildsvinsfärsen med ägg, timjan, salt, svartpeppar & pressad vitlök. Använd trägaffel eller händerna. Stek en liten klick och kolla så smaken sitter som den ska.

Forma 8 burgare. Stek i olivolja – eller grilla i halster – tills köttet är genomstekt.

Tomatsalsa
Hacka lök, chili, vitlök & paprika. Kör i en mixer med olivolja tills det är ganska finfördelat. Skär tomat och gurka/squash i mindre bitar. Lägg ner i mixern tillsammans med örtkryddor, salt & svartpeppar. Kör till önskad konsistens.

Grilla, stek eller rosta brödskivorna. Gnid dem med vitlöksklyftan.

Ställ fram de stekta vildsvinsburgarna tillsammans med skivade grönsaker och tomatsalsa. Låt var och en göra en ”hamburgare”.

Hustrun, som inte är så fin i kanten, tittade på min burgare och konstaterade glatt:

– Det där ser ut som en Dagobert-macka.

Annonser