Etiketter

, , , ,

grillad marinerad fläskkarré

Hemma igen från de baltiska provinserna (Blekinge och Kalmarsund). Kanske är det lika bra; i Göteborg skiner solen och man kan grilla utan att hålla ett paraply över glöden.

Skivorna av fläskkarré fick ligga en stund i en marinad med rosmarin och vitlök. Karrén piggnade till av sällskapet – särskilt den lilla rosmarinsmaken gifte sig bra med det grillade köttet.

Tillsammans med tzatziki, oliver och en sallad blev det en lätt grekiskinspirerad middag.

Det här behövs till 2 personer:
2 stora skivor fläskkarré
1 msk hackad färsk rosmarin
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk pressad citron
3 msk olivolja
svartpeppar & salt

Tzatziki
ca 10 – 12 cm gurka
2,5 dl turkisk yoghurt
1 – 2 skalade vitlöksklyftor
½ msk pressad citron
1 msk olivolja
salt & svartpeppar

Gör så här:
Tänd grillen. Blanda ihop marinade av rosmarin, hackad vitlök, pressad citron, olivolja och svartpeppar. Lägg ner fläskkarrén och låt den dra till sig smakerna.

När grillkolet brunnit ut: skrapa av överflödig marinad. Salta & svartpeppra karréskivorna. Grilla dem på direkt värme tills de är genomstekta.

Tzatziki
Riv gurkan grovt. Salta den och låt den ligga så att vätskan dras ut. Bland ihop yoghurt med pressad citron & olivolja. Pressa ner vitlöken. Krama ur vätskan ur gurkan, blanda ner den och krydda med salt & svartpeppar.

Vi åt karrén med sallad och tomater, oliver och lök. Gott och alldeles lagom grekiskt för en molnfri sommarkväll.

Advertisements