Etiketter

,

crème fraiche-bearnaise

Bearnaise är fantastiskt gott till en köttbit, men det är tungt, fett och väldigt mycket ”vinter”.

Så här års känns en crème fraiche-bearnaise med lite citruston mycket fräschare. Och den piggar upp köttbiten –i alla fall blev vår fläskytterfilé klart uppiggad häromdagen.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
50 g smör, brynt
2 dl crème fraiche, 34 %
ca 0,5 msk pressad citron
ca 1 msk rivet citronskal av eko-citron
ca 1,5 finhackad färsk dragon
salt & vitpeppar

Gör så här:
Smält smöret så det blir lite brynt och får en mörk fällning i botten. Häll av smöret, men se till att inget av den mörka fällningen kommer med.

Finriv citronskalet (bara det gula). Pressa citronen. Hacka dragonen.

Vispa crème fraiche till en lättvispad konsistens. Häll i smöret, lite i taget. Rör ner det så att créme fraichen absorberar smöret.  Krydda efter smak med citronsaft & -skal, dragon, salt & vitpeppar.

(Måtten i det här receptet är ganska ungefärliga. Matskedsmåttet hade nämligen gått och gömt sig när jag skulle använda det…)

Fet crème fraiche funkar på samma sätt som tjock grädde. Den går att vispa till ett hårt skum, men smakar inte lika sött som vispad grädde. För något år sedan gjorde jag en matjessillstårta med gräslök och vispad crème fraiche. Den som vill titta på receptet hittar det HÄR.

Advertisements