Taggar

, , , ,

ugnsbakad lammbog med dillsås

Lättare mat finns nästan inte. Man sätter in lammet i ugnen – och så läser man en bok eller gör något annat trevligt. Efter fem timmar tar man ut ett supermört kött med en maffig vinbuljong, som man använder till dillsåsen.

Ja, du läste rätt. Punkt 1: sätt in lammet i ugnen. Punkt 2: Gå och vila dig…

Det här behövs till 4 personer:
1 kg lammbog med ben
salt & vitpeppar
50 cl torrt, vitt vin
ev lite vatten
2 gula lökar, skalade, i stora bitar
1 morot, skalad, i bitar
1 hel vitlök, halverad

Dillsås
vinbuljong från grytan
2 dl crème fraiche
1 msk rivet citronskal från en eko-citron
1 msk pressad citronsaft
1 bunt dill, plockad och finskuren
salt & vitpeppar

Om man vill: morötter, palsternacka, lök, blomkål som ugnssteks under tiden

Gör så här:
Sätt ugnen på 120 grader. Lägg lammbogen i en ugnssäker gryta, salta & vitpeppra. Lägg i lök, morot och vitlök. Häll över vinet + ev vatten så att det täcker. Lägg på locket och sätt in grytan i ugnen i 5 timmar.

Gå och läs en bok, lek med barnen eller gör något annat du gillar. Men kolla ett par gånger att allt är okej i ugnen. Häll ev på lite vatten.

Ugnstek rotfrukter i en oljad ugnsform om du vill. Morot och palsternacka behöver ca 1 timme och 20 minuter i den låga värmen. Blomkål ca 50 minuter.

Dillsås
Sila av buljongen och häll det i en kastrull. Reducera (koka kraftigt utan lock) så att ca 2/3 kokar bort. Lägg i crème fraiche, citronsaft och rivet citronskal. Krydda med dill, salt & vitpeppar. Koka ett par minuter. Smaka så det blir en god balans mellan mustig buljong, gräddig crème fraiche och citrussyra.

Om man vill ha tjockare sås kan man reda den med lite Majsena.

Det kan verka underligt att ugnsbaka kött vid den här tiden på året. Men det är bara kalendern som säger försommar. De senaste veckorna har mer känts som höst här i Göteborg: regn, blåst och annan jävlighet.

Bättre då att gå in i köket och värma sig framför spisen.