Taggar

,

pastasås m bacon o ugnsrostad tomat

Sällan har jag gjort en fulare tomatsås. När jag släpade fram kameran för att fota tomatsåsen, tittade jag på den brunaktiga röran och tänkte ”Det här funkar aldrig”.

Men låt den dig inte luras av utseendet. Det här ett mustigt långkok från det lantliga köket. Tomat och lök är ugnsrostade, bacon har lite sälta & vinet lite syra. Tillsammans blir det en ovanligt fyllig tomatsås.

Det här behövs till 5, kanske 6 personer:
700 g goda tomater
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk socker
1 tsk timjan
salt & svartpeppar
olivolja

1 pkt bacontärningar (140 g)
1 selleristjälk
1 stor morot
lite salt, svartpeppar & timjan
2 msk tomatpuré
2,5 dl rött vin
2,5 dl kycklingbuljong (vatten + tärning eller fond)
några droppar balsamvinäger
oregano
Pasta

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj tomaterna, skala lök och vitlök. Skär allt i mindre bitar. Lägg dem i en ugnssäker form. På med socker, timjan, salt & svartpeppar. Häll över ganska generöst med olivolja. Blanda runt. Ställ in i ugnen i 45 minuter.

Mixa det ugnsrostade till en slät sås.

Skölj selleristjälken. Skala moroten. Finhacka dem – och här snackar vi verkligen finhacka.

Fräs bacontärningarna i lite olivolja tills de börjar bli lite genomstekta. Lägg i selleri och fräs en stund. Lägg i morot och fräs ytterligare. Lägg i tomatpurén + kryddor och fräs.

Skrapa ner den mixade tomat-lök-blandningen. Häll i vin och kycklingbuljong. Koka på svag värme i 60 minuter.

Justera smaken med några droppar balsamvinäger – syran ska bryta av mot sötman. Strö över oregano.

Smaka! Visst får man lite vibbar av italienskt bondkök.