Taggar

, ,

cevapcici

Cevapcici är husman från Balkan av bästa slag. Tillräckligt stadigt för att funka en kall februaridag. Tillräckligt smakrikt för att pigga upp vardagen i brunsåsens och mellanmjölken förlovade land.

Det här behövs till 5 personer:
1 stor gul lök, finhackad
olivolja
800 g lammfärs (eller blandfärs)
4 vitlöksklyftor, skalade
3 krm cayennepeppar
1,5 tsk svartpeppar från kvarn
1,5 tsk spiskummin
1,5 tsk salt
1 ägg

Kall sås
2dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1 vitlöksklyfta, skalad
salt, svartpeppar, spiskummin & cayennepeppar

Gör så här:
Fräs löken i lite olivolja.

Lägg lammfärsen i en bunke tillsammans med lök, kryddor & salt. Pressa i vitlök, knäck ner ägget. Blanda allt till en smet – går lättast om man använder händerna.

Stek ett prov och kolla så smaken sitter. Kanske lite mera cayenne?

Rulla färsen till järpar (avlånga köttbullar). Det funkar bäst med blöta händer. Lägg järparna på en vattensköljd skärbräda.

Stek i olivolja till järparna är genomstekta. Tar ca 8 – 10 minuter, beroende på hur stora de är.

Blanda ihop den kalla såsen. Smaka dig fram till rätt styrka och smak.

De flesta cevapcici-recept jag har sett saknar spiskummin. Men det är dumt att hoppa över den kryddan, för den ger en hög, rund smak – raka motsatsen till chilipepparens spetsiga hetta.

Vi åt cevapcici med klyftpotatis, lök, gurka, tomat och oliver. Och så de kalla såsen förstås.

Gott och lite bondskt.