Etiketter

,

spättagratäng florentine

Om Spättagratäng florentine var ett vin skulle det stå under avdelningen Mild & delikat på Systemets hyllor. Len spätta och spenat möter syran i vinet och gräddigheten i crème fraiche.

Tillsammans blir det comfort food, en tröst för den vårvärme som helt verkar ha kommit av sig.

Det här behövs till 3 personer:
300 g hel spenat
olivolja
1 liten vitlöksklyfta
ordentligt med salt & vitpeppar
500 g filé av rödspätta eller annan plattfisk
smör
lite salt & bara lite, lite vitpeppar

Gratängsås
3 dl crème fraiche
1 msk smör
1 dl torrt vitt vin med hög syra, t ex Riesling
1,5 msk vetemjöl
salt & vitpeppar
(aningen fiskbuljong eller fiskfond om man vill)
salt & vitpeppar
1 äggula + 1 msk crème fraiche

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Fräs spenaten i lite olivolja. Pressa i en vitlöksklyfta och fräs tills vätskan kokat in. Salta & vitpeppra på ganska bra för att få en hög smak på spenaten.

Smöra en ugnsform. Bottna formen med spenaten. Lägg fiskfiléerna över. Salta lätt & vitpeppra ännu lättare. Toppa med gratängsåsen.

Gratängsås
Koka upp crème fraiche och lite smör i en kastrull. Vispa ihop vin och mjöl. Häll ner den redningen i kastrullen. Koka upp och vispa när såsen tjocknar. Salta & vitpeppra. Smaka dig fram hur mycket kryddor som behövs. Ta av kastrullen från spisen.

Rör ihop 1 msk crème fraiche med 1 äggula. Vispa ner det i såsen och häll den över fisken.

Sätt in gratängen i ugnen tills det bubblar om såsen och den har fått lite färg. Det tar en 10 – 15 minuter.

(Det här är knappast det vanliga sättet att göra vinsås, men det funkar – och det är mycket lättare än att börja med att smälta smör.) Till fiskgratängen åt vi Grönsaker Julienne – det funkade bra med mer färg och smak

I protest mot de kalla vårkvällarna har jag planterat de flesta av året örtkryddor. Så nu står de där: timjan och citrontimjan, salvia och gräslök. Oregano-plantan klarade vintern bra, så den får hänga med ett tag till. Men rosmarinen ser lite ledsen ut i sin kruka. Jag får se om den tar sig.

Och så har jag köpt en kruka med ett (mycket litet) olivträd. Det vårdar jag ömt. Tar in det på natten om det skulle bli frost. Sätter ut det på dagen i vårsolen.

För mig är det också en slags ”comfort”.

Annonser