Etiketter

, , , ,

gratinerad paprika

Gratinerad paprika har lite retro-känsla över sig. Det var nytt på 70-talet – men det gör ingenting; det är fortfarande gott.

Här kommer en vegetarisk variant med svamp och spenat. Det är två pålitliga smakkompisar, som trivs bra tillsammans även när de får samsas i paprikahalvor.

Men köp spetspaprikan. Den är lite mindre och lite dyrare – men oändligt mycket godare. Själv var jag tvungen att blanda paprikasorterna eftersom det nästan var slut på spetspaprika i affären.

Det här behövs till 4 personer:
Pilaffris gjort på 2 dl ris. (Klicka på länken så kommer du till receptet)

450 g skogschampinjoner eller annan svamp
olivolja
salt & vitpeppar

450 g bladspenat
olivolja
1 vitlöksklyfta, skalad
rejält med salt & vitpeppar

4 – 5 gula eller röda ”vanliga” paprikor – eller 5 – 6 spetspaprikor, delade i halvor

2 dl riven lagrad ost, t ex Herrgård

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj eller torka av svampen. Skiva den. Stek svampen i lite olivolja tills all vätska kokat in och den fått lite stekyta. Salta & peppra.

Fräs spenaten i lite olivolja. Pressa i vitlöksklyftan, salta & peppra ordentligt. Fräs tills vätskan har kokat in.

Blanda pilaffris med svamp och spenat. Lägg paprikahalvorna i en oljad ugnsform. Fyll med ris-svamp-spenat-blandningen. Strö över riven ost.

Gratinera i ugnen. 20 – 25 minuter för ”vanlig” paprika. 15 – 20 minuter för spetspaprika, som är lite tunnare.

Lite pyssel i köket blev det för att få till den här maten en vanlig arbetsdag – och ganska mycket disk…

Men det känns verkligen att Gratinerad paprika är lagat med omsorg. Dessutom finns det hur många varianter som helst. Fyll röd spetspaprika med blandad svamp – så har du en förrätt för en bättre lördagsmiddag. Har du lite ris och köttfärssås över – blanda ihop och gratinera i paprika, så har du en vardagsmiddag.

Vi åt de gratinerade paprikorna med Ljummen linssallad. Det funkade bra.

Annonser