Taggar

, ,

kornotto m fläskytterfilé

Hur förnyar man gammaldags – och här pratar vi riktigt gammaldags – husmanskost som Kokta korngryn med stekt fläsk?

Mitt svar: Gör en kornotto med lök och ost. Stek skivor av fläskytterfilé som lindats in i lufttorkad skinka (använd gärna Scans rökta och lufttorkade skinka). Ät med stekta äppleklyftor.

Det är traditionella råvaror på nytt sätt. Resultatet blir mustigt och smakrikt – som en svensk Saltimbocca med risotto.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
1 gul lök
smör eller kallpressad rapsolja
salt & vitpeppar
5 dl kycklingbuljong eller vegetarisk buljong av fond eller tärning
2,5 dl matkorn (förkokt)
2 dl riven smakrik ost, t ex lagrad Herrgård

600 g fläskytterfilé (eller fläskfilé eller fläskkotlett)
smör eller kallpressad rapsolja
ca 100 lufttorkad skinka (1 – 2 skivor skinka till varje bit fläskkött)
vitpeppar & kanske salt

3 röda, milda äpplen

Gör så här:
Kornotto
Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör eller rapsolja – det tar 5 – 10 minuter. Salta & vitpeppra. Lägg i matkornet. Fräs och häll på buljongen (lite extra buljong för att det ska bli en krämig kornotto). Koka 8 minuter eller så lång tid som det står på förpackningen.

När kornen är färdiga ska det finnas lite vätska kvar – som i en risotto. Rör ner den rivna osten.

Fläskytterfilé
Putsa & skär fläskytterfilén i fläskkotlettjocka skivor. Vitpeppra skivorna, var försiktig med saltet, skinkan är salt. Slå in skivorna i 1 – 2 skivor skinka.

Stek köttet i olja eller smör. Lägg ner köttbitarna med skarven nedåt, så ”klistrar” skinkan ihop sig. Stek tills köttet känns stumt när du petar på det – då är det färdigt.

Äpplen
Kärna ur & skär i smala klyftor. Stek ett par minuter.

Ät & njut. För mig är det här typisk söndagsmat – sådant man lagar med omsorg, men som ändå inte är en festrätt.

Men låt vinet vara kvar i skåpet. Här passar det nog bara med en pilsner.