Etiketter

, , ,

pastagratäng m morötter

Blir det ofta pasta till middag? Det blir det här hos oss – alla de där dagarna när allt bara är bråttom, bråttom.

Här kommer en pastagratäng som en variation på all den vanliga köttfärssåsen och carbonaran. Den är inte så snabb, men det är en vegetarisk gratäng med hög, ren timjanssmak. Gott.

Jag har haft med det här receptet tidigare. Men nu gjorde jag den med rivet citronskal. Ännu godare – om man gillar citron.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
1 gul lök, skalad
500 g morötter, skalade
olja
salt & svartpeppar
1/2 – 1 msk torkad timjan
3 vitlöksklyftor, skalade
1/2 citron, rivet skal
3 – 4 dl kyckling- eller vegetarisk buljong, vatten + tärning eller fond
2 dl crème fraiche
2,5 dl riven smakrik ost, t ex lagrad Herrgård eller Parmesan

400 g kort pasta

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Riv morötterna grovt, t ex i matberedare. Hacka löken. Fräs grönsakerna till de är mjuka. Pressa i vitlöken. Krydda med salt & svartpeppar, timjan & citronskal. Smaka, det ska vara hög smak av timjan.

Koka pastan. Blanda grönsaker, pasta, buljong och crème fraiche. Häll över allt i oljad ugnsform. Toppa med osten. Skjut in i ugnen tills gratängen är varm, osten har smält och fått lite färg.

Det här receptet härstammar från Charlotta Malhotra. Jag har bara stuvat om bland ingredienserna.

Annonser