Taggar

, , , ,

spaghetti m morot o rökt skinka

Vilken skillnad det kan vara på helgmaten och vardagsmaten. På helgerna får det ta tid och ibland får det kosta. På vardagarna är det ofta bara bråttom, bråttom att få maten på bordet innan alla hungrar ihjäl.

För de dagarna finns det här pastareceptet – vill man ta maten till en annan kulinarisk nivå tittar man längst ner i inlägget.

Det här behövs till 4 personer:
4 – 6 morötter
olivolja
ca 250 g rökt skinka i tjocka skivor
1 vitlöksklyfta, skalad
svartpeppar & lite salt
flagad parmesan eller grana padano

Spaghetti

Gör så här:
Sätt på pastavattnet. Skala morötterna och riv dem grovt. Sätt på en wok/stekpanna/tjockbottnad gryta med lite olivolja. Lägg i morötter, pressa i vitlöken. Krydda med svartpeppar & lite salt. Fräs morötterna ca 10 minuter eller tills de är al dente.

Skär skinkan i små tärningar. Låt den fräsa med på slutet.

Koka pastan. Flaga parmesan med osthyveln, strö osten över pastan och ta några extra tag med svartpepparkvarnen.

Vill man göra helgmat av den här rätten så lagar man Tagliatelle col prosciutto (tagliatelle med lufttorkad skinka). Då byter man ut rökt skinka mot italiensk prosciutto i tjocka skivor. Fräser parmaskinkan med morot och selleri, kokar en tomatsås och äter med tagliatelle.
Länken här ovan kommer från matbloggen Godani, den som lagar mat från den gamle italienske kokboksförfattaren Pellegrino Artusi.