Etiketter

bröd m hasselnötter

Hembakat bröd är verkligen mycket godare än det där brödet man köper på Ica och Konsum. Visst, man kan ta sig till ett surdegsbageri och få fantastiskt bröd. Men då får man också lägga upp en femtiolapp för ett vanligt bröd.

Mycket billigare är det att själv röja runt lite med mjölpåsar och bakbord – och det är faktiskt inte särskilt svårt, heller. Här kommer ett recept på ett smakrikt och grovt bröd med fin smak av hasselnötter, rapsolja och lite, lite honung. Vill man inte alls ha den lilla honungssötman, så tar man den mindre mängden honung.

Det här behövs till 1 stort bröd:
½ pkt jäst (25 g)
3 msk (nästan ½ dl) kallpressad rapsolja
1 – 2 msk honung
6 dl ljummet vatten
1,5 dl rågmjöl, fullkorn men finmalet
2 dl grahamsmjöl (eller också tar man 3,5 dl rågmjöl, men degen blir mycket kletigare då)
10 dl vetemjöl special
1 msk salt
2,5 dl hasselnötskärnor, ca 175 g

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Häll i olja och honung. Häll i lite av vattnet (det ska vara så varmt att det varken känns varmt eller kallt när man sticker ner fingret). Rör så att jäst och honung löser sig.

Häll ner rågmjöl, grahamsmjöl och en del av vetemjölet. Rör med en träsked så det blir till en deg. Häll i salt hasselnötter och resten av mjölet. Rör/bearbeta tills degen släpper bra från kanterna och allt mjöl är absorberat.

Låt degen jäsa till dubbel storlek, det tar 1 – 2 timmar.

Strö ut vetemjöl på ett bakbord. Stjälp upp degen och forma till ett avlångt bröd. Lägg det på en bakplåt med bakplåtspapper och låt det jäsa 30 – 40 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. Sätt in brödet. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 30 – 35 minuter, stäng gärna av ugnen och låt brödet gräddas av eftervärmen en stund på slutet. Brödet är färdigt när det har bra färg och låter ihåligt när man knackar i botten.

Låt brödet svalna på galler.

Sedan återstår det riktigt roliga. Plocka fram lite smör eller Bregott. Leta upp en god ost eller salami, kanske lite marmelad. Skär en skiva, bred den och lägg på ett gott pålägg.

Och så var det sista steget i brödvandringen. Ta en tugga och njut.

Annonser