Taggar

, , , ,

rödbetor m chèvre

Det är något magiskt med en del rotsaker… Ta några rödbetor. Dra in lukten och känn hur det luktar jord, höst & mylla. Koka dem, ta en tugga, känn sötman och den lilla, lilla bitterheten i smaken.

Man kan äta rödbetor med bara smält smör. Eller med vinägrett och feta – eller som här med chèvre och hasselnötter. Alla alternativen är goda, faktiskt förbannat goda.

Det här behövs till 5 – 6 personer, som förrätt eller tillbehör:
700 g små delikatessrödbetor
150 g chèvre
2 nävar hasselnötter
olivolja
flingsalt
timjan

Gör så här:
Koka rödbetorna mjuka. Det tar kanske 20 – 30 minuter för små rödbetor som inte är helt färska. Men känn efter med en vass kniv.

Spola dem i kallt vatten. Gnid av skalet, skrapa med baksidan av en kniv om skalet sitter hårt. Skiva betorna eller skär dem i kvartar. Lägg dem på ett fat.

Skär chèvre i mindre bitar. Lägg den över rödbetorna.

Grovhacka hasselnötter och toppa salladen med dem. Ringla över olivolja. Strö över flingsalt och färsk timjan.

Ät & uppskatta den höstliga salladen. Skulle du föredra rödbetor med feta och vinägrett, så hittar du receptet HÄR. Och vill du ha ugnsbakade rödbetor med valnötter, så tittar du HÄR.