Etiketter

,

torsk m serranoskinka o creme fraichesås2

Ta en bit torskfilé, dela i bitar och slå in i serranoskinka. Det är ett ovanligt lyckat sätt att hantera fisken. Skinkan ger torsken sälta; torsken blir saftig och ”skivig” av den skyddande skinkan.

Hustrun såg ovanligt glad ut när hon satt mitt emot och åt middag.

– Det här var gott, sa hon – tog en tugga och fortsatte med att berömma crème fraiche-såsen,

Och man vill ju inte säga emot sin hustru, i alla fall inte när hon berömmer den mat man just lagat…

Det här behövs till 3 personer:
600 g torskfilé
ca 10 skivor serranoskinka eller parmaskinka
lite salt & vitpeppar
olivolja

Crème fraiche-såsen:
ca 1,5 dl crème fraiche
ca 3 tsk fransk senap
lite salt, svartpeppar & cayennepeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Dela torskfilén i bitar, antingen portionsbitar eller också mindre. Salta & vitpeppra lite, skinkan är salt i sig själv. Slå in fiskbitarna i skinkskivorna.

Lägg fiskpaketen i en oljad ugnsform i kanske en 12 – 15 minuter. Jag brukar titta efter när fisken är vit och ogenomskinlig. Då är den klar.

(Maj-Britt Aagaard på bloggen Spiselandslaget har ett helt oemotståndligt sätt att beskriva när fisken är klar. Så här skriver hon: ”Torsken skal stekes ca 12-15 minutter på 175 grader varmluft, til den flaker pent når du dulter til den med en gaffel.”) Följ det rådet, så kan det inte gå fel.

Blanda crème fraiche med senap och kryddor. Smaka dig fram, jag tycker såsen ska ha en frisk smak av crème fraiche och en lätt brytning av senap och pepparsting. Men man kan krydda den mer om man vill.

Ät med potatis och kokta ärtor – om man inte vill göra rätten mer medelhavsinspirerad. Då kan man tänka sig tomatsallad, oliver och bröd till torsken.

Advertisements