Etiketter

, , , , ,

Basilika i gorgonzolasås höjer smaken till nya nivåer. Det är basilikans pepprighet, som lägger sig på toppen av gorgonzolasmaken och ger den en extra skjuts.

Broccoli är den grönsak som gifter sig bäst med blå- och grönmögelost. Så då kör vi: gorgonzola, basilika och broccoli – och så pasta, förstås.

Det här behövs till 3 personer:
2 stånd broccoli, 500 g minus det grövsta av stjälken
2 schalottenlökar, skalade
smör
salt & vitpeppar
2,5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl mjölk
150 – 160 g gorgonzola, gärna en riktigt smakrik
2 – 3 msk strimlad basilika

Valfri pasta

Gör så här:
Skölj broccolin. Skär bort det grövsta av stjälken. Skär resten i delar. Koka dem al dente-mjuka i saltat vatten. Koka under tiden pastan.

Skiva schalottenlöken. Fräs den mjuk i smör, häll i grädde och mjölk. Låt den koka ett par minuter.

Dela gorgonzolan i mindre delar. Lägg den i gräddsåsen, så att den smälter men inte kokar. Lägg i basilikan. Justera smaksättningen med salt & vitpeppar. Låt såsen bli varm.

Okej då, det är kanske inte världens dietrecept. Men det är gott & det är enkelt.

Enkel var däremot inte kameran, som hade bestämt sig att batteriet var slut. Bara så där – utan att säga till i förväg…

Annonser