Etiketter

,

fläskytterfilé m tomat o svarta bönor

Den som läser den här bloggen vet hur det är. Var tredje vecka bestämmer 14-åringen familjens matsedel – och var tredje vecka kräver han fläskytterfilé med pommes frites.

Då är det bara att koppla på kreativiteten och hitta på ännu en rätt med de ingredienserna. Den här varianten med svarta bönor och tomatröra funkar bra. Röran får en varm, rund smak med lite sting av cayennepeppar.

Det här behövs till 4 personer:
700 g fläskytterfilé (eller fläskfilé)
olivolja & lite smör
1 stor gul lök, ganska tunt skivad
salt & svartpeppar
ca 1 krm cayennepeppar
1 burk hela skalade tomater (jag tycker det blir godare än färdigkrossade)
3 vitlöksklyftor, skalade
ca 1 tsk honung
1burk svarta bönor, färdigkokt
kanske 2 msk torkad oregano – eller annan örtkrydda som du gillar

Gör så här:
Fräs löken på ganska låg värme i en kastrull med olivolja. Salta, svartpeppra & häll i cayennepepparen.

Öppna burken med hela tomater. Ta en sax och klipp sönder tomaterna i burken. Häll tomaterna och honungen i kastrullen. Pressa i vitlöken. Låt tomatröran koka i 20 minuter.

Skölj de svart bönorna i kallt vatten. Låt dem koka med en 5 – 10 minuter. Lägg i örtkryddor på slutet.

Skär bort hinnor och fett från köttet. Skär det i skivor och stek i olivolja och en liten klick smör.  Känn på köttet med ett finger. När det känns stumt är det färdigt.

Vi äter alltid rätten med pommes frites och gröna bönor, bägge från frysdisken. Det är två omistliga tillbehör, tycker 14-åringen.

Jag har föreslagit att han ska gästblogga om sin favoritmat. Vi får se om han vågar någon gång…

Annonser