Etiketter

, , , ,

Blomkålssoppa m vita bönor parmesan bacon och timjan

Mild och fyllig. Den här soppan har vad som krävs av en soppa när januarikylan har slagit till. Dessutom bryter sältan i bacon och parmesan fint mot den lena smaken.

Vi åt, njöt och tyckte att även en vintervardag kan ha sina goda sidor.

Det här behövs för 3 – 4 personer (som huvudrätt):
500 g blomkål, skuren i mindre bitar
1 pkt kokta vita bönor (230 g), sköljda
salt & vitpeppar, men bara lite cayennepeppar
11 dl vatten
fond eller buljongtärning för 1 l vatten (vegetabilisk eller kyckling)
2 dl crème fraiche

Tillbehör:
1 pkt bacon, 140 g
¼ av en kruka timjan
en bit parmesan, kanske 75 g
lite kallpressad rapsolja

Gör så här:
Lägg blomkål och vita bönor i en gryta. Häll i vattnet och tillsätt buljongtärning eller fond. Krydda. Låt grytan koka tills blomkålen är mjuk, kanske 15 minuter. Mixa soppan slät.

Häll i det mesta av crème fraichen. Koka upp, vispa. Ha i den sista crème fraichen när soppan inte ska koka mer – det ger en lite syrlig, god smak. Justera smaksättningen, kanske behövs det lite mer salt eller peppar.

Stek bacon så det blir lite knaprigt. Flaga parmesanosten med en osthyvel. Ta bort de grova kvistarna från timjan, och hacka bladen.

Ringla i lite kallpressad rapsolja när du serverar soppan. Låt de andra tillbehören ligga i skålar, så att man kan ta det man vill.

Vill du ha sopan helt vegetarisk, så uteslut bara bacon och kycklingbuljong.