Etiketter

, , , , ,

Vit ragu på lamm

Min nyfikenhet stillades snabbt. Det blev en mild, men aromrik gryta där syran och den lätta sötman balanserade perfekt. Lite comfort food, som dillkött men utan ättika och dill – det vill säga gott.

Och ett glas Pinot Gris satt som gjutet. Fylligheten och den lilla restsötman i vinet gifte sig perfekt med maten. Jag tycker faktiskt det är en av de mer lyckade kombinationer mat och vin jag har upplevt.

Synd bara att Pinot Gris ska vara så dyrt på Systemet. Det är ett vin som har potential att funka bra med den svenska smakbrytningen mellan sött och surt.

Det här behövs till 5 – 6 personer:
ca 1 kg lamm eller kalv, skuret i grytbitar (jag tog lamm)
vatten
saften från ½ pressad citron
1 dl torrt vitt vin
1 + 3 morötter, skalade
1 gul lök, skalad
ca 1,5 tsk salt (till 1 l vatten)
färsk timjan
peppar från kvarn
1 msk vetemjöl
1 klick smör
1 palsternacka, skalad
5 schalottenlökar, skalade
en liten bit rotselleri, skalad
1,5 dl crème fraiche
2 äggulor

Gör så här:
Lägg köttet i en gryta. Häll på vatten, så att det täcker. Koka upp vattnet och skumma bort det skum som bildas.

Lägg i löken och moroten. Häll i vin och citronsaft. Packa ner så mycket färsk timjan som det går i en ”te-behållare” (en sådan där med käftar), så slipper du fiska upp timjan kvist för kvist på slutet. Låt grytan koka i 40 minuter.

Vispa ihop vetemjöl och lite kallt vatten. Häll ner det och en smörklick i grytan. Fiska upp de nu nästan sönderkokta grönsakerna. Lägg istället ner resten av morötterna, palsternacka och schalottenlök – och lite senare rotselleri – allt skuret i bitar. Låt grytan koka ytterligare 20 minuter utan lock, så att vätskan reduceras.

Rör ihop crème fraiche och äggula. Ta grytan från plattan. Rör ner blandningen lite i taget, sätt tillbaka grytan på plattan så den blir varm. Men den får inte koka, då koagulerar ägget och såsen skär sig.

Ät och njut, gärna med ris. Gärna med ett glas Pinot Gris. Det här är verkligen gott, dessutom trösterik mat. På något sätt spelar den i samma kategori som nybakade bullar. Det känns som den mat mamma bjöd på för länge, länge sedan.

Annonser