Etiketter

, , , ,

älgpaté

Helgens matlagning handlade inte bara om köttbullar och grönkål till jul. Det blev också en paté med lever, timjan och portvin.

Den här kombinationen lever och portvin ger en paté med tydlig leversmak, men som ändå är varm, rund och lite ”söt” i smaken. Vill man ha högre smak kan man öka mängden vitlök och timjan.

Bli inte förskräckt av allt som ska stoppas ned i patén. Det hela är egentligen ganska enkelt. Stoppa ner sakerna i en mixer och kör runt.

Det här behövs:
250 g älgfärs
250 g fläskfärs
350 g ungnötlever
1 stor gul lök, skalad och finhackad
3 klyftor vitlök
3 msk (knappt 5 cl) rött portvin
3,5 tsk (drygt 1 msk) torkad timjan
1 tsk oregano
2 msk vetemjöl
2 ägg
1,5 dl matlagningsgrädde (vispgrädde)
smör
1 – 2 avlånga brödformar
1 långpanna

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Fräs löken i lite smör eller olja. Låt den svalna.

Putsa levern, ta bort hinnor och väggarna runt de håligheter som finns. Skär den i bitar och lägg det i en mixer tillsammans med lök, pressad vitlök och kryddor. Kör ett par varv. Häll i mjölet och kör ett par varv till.

Häll i portvin, de knäckta äggen och grädde. Mixa till en grov smet.

Hetta upp en stekpanna med lite smör och stek ett smakprov av smeten – kolla så det verkar gott.

Smörj 1 – 2 avlånga brödformar. (Det går fortare med 1 form, men blir högre och tjusigare paté med 2.) Häll i smeten och forma till den med en sked, så att ovansidan är jämn.

Ställ formen/formarna i en långpanna och ställ in den i ugnen. Häll kallt vatten vid sidan av formarna (=vattenbad).

Grädda cirka 1 timme och 10 minuter för 2 formar, cirka 1,5 timmar för 1 form. Kolla när det är klart genom att sticka ner en potatissticka eller kniv i paté. Den är färdig när köttsaften är klar och genomskinlig.

Annonser