Taggar

, ,

En riktigt krämig risotto är fantastiskt gott. Här är ett recept som ligger ganska nära det som stod på baksidan av förpackningen. Lite mindre vätska, bara. Och lite längre koktid, för annars skriker resten av familjen att risotton inte är färdigkokt. Plus att det är svamp i förstås.

Det här behövs till 4 – eller till 3 hungriga:
0,5 – 1 gul lök, finhackad
champinjonfötterna, hackade
lite salt & peppar
olivolja
4 dl risottoris
1,5 dl vitt vin (torrt så klart)
ca 1,25 l svag kycklingbuljong  eller grönsaksbuljong (vatten + tärning)
ca 2 dl riven parmesanost
kanske lite mer av salt, peppar eller olivolja

Gör så här:
Koka upp buljongen. Ha den stående på en platta, småkokande.

Fräs den hackade löken. Lägg i champinjonfötterna och fräs till svampen verkar klar. Salta och svartpeppra lite. Lägg i riset. Fräs tills riset börjar klibba i botten och det börja lukta fräst ris.

Häll i vinet och koka tills det har kokat in.

Häll på den varma buljongen lite i taget. Rör om ofta, och späd med mer buljong. Koka så länge som det står på förpackningen. (Eller längre om du har en familj som jag).

När det är färdigt ska risotton ha krämig – på gränsen till rinnande – konsistens. Rör i osten. Smaka, kanske behövs det mer salt, peppar eller olivolja.