Etiketter

Till gott bröd behövs bara lite smör, tycker jag. Annars kan man äta det här brödet med lagrad ost och vin, kanske Parmesan och Amarone.

Det här behövs till 2 lantbröd eller 4 baguetter:

1,5 dl + 3,5 dl fingervarmt vatten
1,5 dl + 8,5 dl vetemjöl special eller Manitoba-vetemjöl
1/6 + 2/6 paket jäst,
1,5 dl surdeg, antingen som i receptet nedan eller färdig som man köper i kyldisken
2 dl grahamsmjöl
2 dl grovt dinkelmjöl
2 msk olivolja
1 msk salt

Gör så här:

Fördeg:
Smula ner 1/6 av jästpaketet (dela jästen först i två halvor, ta sedan en tredjedel av halva) i en bunke. Häll på 1,5 dl fingervarmt vatten. Vispa ner 1,5 dl mjöl. Vispa en stund, så blir det färdiga brödet lite segt. Täck med platsfilm. Låt stå i 3 – 12 timmar.

Degen:
Smula ner resten av jästen i en ny bunke. Häll på den andra mängden vatten, olja och surdeg. Blanda i mjölet. Bearbeta degen ganska länge, en 10 -15 minuter om du gör det för hand. Man ska kunna se trådarna i degen – då blir brödet segt. Tillsätt saltet på slutet.

Lägg över degen i en oljad bunke. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 2 timmar.

Stjälp upp degen på ett bakbord. Ta det försiktigt, så att jäsbubblorna i brödet inte förstörs.

Dela degen i två delar för bröd – eller fyra delar för baguette. Forma försiktigt degbitarna till avlånga bröd. Knåda inte. Lägg dem på en bakplåt med en handduk över. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en skål med vatten längst ner i ugnen.

Låt bröden jäsa i 30 minuter. Sätt in dem i ugnen. Grädda 10 minuter i 250 grader. Sänk sedan värmen till 200 grader. Grädda totalt i 30 minuter för bröd, lite kortare tid för baguette. Brödet är färdigt när det har fin färg och låter ihåligt när man knackar på undersidan.

Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Vill man ha mer recept på matbröd så har Jan Hedh skrivit den fantastiska boken Bröd. Där finns fullt med recept från Frankrike, Schweitz och Centraleuropa. Han berättar om en fransman som ägde ett litet konditori och bageri utanför Strasbourg och som bakade Le pain de Lodève. Tyvärr är recepten så komplicerade, så jag använder dem bara som inspiration…

Annonser