Etiketter

Irene är ingen surdeg. Men eftersom det är hon som gett mig det här receptet, så får den heta Irenes surdeg.

Det här behövs:

1 tsk socker
1,5 dl + 1,5 dl ljummet vatten
1,5 dl + 1,5 dl vetemjöl

Gör så här:

Dag 1
Blanda den första mängden socker, vatten och mjöl. Täck med en fuktig handduk eller plastfilm. Låt stå i 2 dygn.

Dag 3
Vispa i nästa mängd vatten och mjöl. Surdegen ska vara tjockflytande som fil. Täck och åt stå i ett dygn.

Dag 4
Bubblar det och luktar gott, syrligt om surdegen? Då är den färdig. Är man osäker kan man vispa i lite mer vatten och mjöl och vänta ytterligare ett dygn.

Annars är det bara att använda surdegen. Ställ det som blir över i en tillsluten burk i kylskåpet. Surdegen måste matas med 1 dl vatten och 1 dl mjöl varje vecka för att hålla sig fräsch och användbar.

Advertisements